Stress bland personal, otillräckligt med platser, konstant sjunkande standard och fortsatta direktiv om att spara pengar. Våra äldre är värda bättre. Alelistans äldreomsorgspolitik syftar till att förbättra för såväl våra äldre som för våra anställda på området. Äldreomsorgen ett av de områden som Alelistan kommer tillföra mest resurser till jämfört med den rådande situationen.
Alelistans äldreomsorgspolitik i punktform:
- Rusta upp äldreomsorgen – Fler anställda, fler platser och förbättrade arbetsvillkor
- Uppmana boenden att drivas som intraprenad
- Återinför yttre hemtjänst
- Bort med delade turer och stress-scheman
- Inrätta en social hemtjänst
- Skärpta språk och kompetenskrav
- Möjliggöra för husdjur på vissa boenden
- Planera för att anlägga äldreboenden i närhet till förskoleverksamhet
- Skarpa kvalitetskrav på såväl privat som offentlig verksamhet
Framtida problem kräver nutida lösningar
Dagens äldreomsorg är kraftigt eftersatt och vanskött. Det gäller hela Sverige. Personalbrist och platsbrist skapar sämre förutsättningar för personal och de äldre. Med den snabbt växande andelen 40-talister som kommer att behöva vård kommer inte situationen bli bättre om vi inte gör något nu. Bygga fler äldreboenden, anställa fler personal, förbättra standarden, allt det tar tid, det är saker som börs göras nu, inte när det redan har blivit för sent. Alelistan vill satsa inte bara på dagens äldre men också på de som kommer behöva hjälp i framtiden.
Mentaliteten ska präglas av medmänsklighet
Svensk äldreomsorg har tappat mycket av den mentalitet som tidigare präglat den, nämligen att det i första hand är en verksamhet av och för människor. Det är med andra ord inte vilket “affärsområde” som helst där brukare och anställda ska behandlas som slit-och-släng-varor. Det måste därför till ett paradigmskifte i själva mentaliteten kring verksamheten. Genom att förändra de materiella förutsättningarna, främst i form av att avskaffa den systematiska underbemanningen, höja standarden och skifta resurserna ner till marken igen så kan vi åstadkomma detta.
Rusta upp äldreomsorgen – Fler anställda och förbättrade arbetsvillkor
Överbyråkratisering av äldrevården har i åratal lett till en stressigare arbetsmiljö och större risker att misstag görs. Äldrevården går inte att effektivisera hur långt som helst. Därför vänder sig Alelistan bort från onödig administration och nyckeltal som inte tjänar något annat syfte än att pressa personalen. För oss är vårdkvalitén i centrum.
Tiden att anställa är nu.
Den absolut övervägande majoriteten av alla problem inom dagens äldreomsorg kan spåras till den systematiska underbemanningen. Det är inte nya chefstjänster eller applikationer som kommer lösa problemen inom äldreomsorgen, det är fler kvalificerade anställda på marken som behövs!
Vi har i Sverige många som både vill jobba inom vård och omsorg och som kan yrket men som inte väljer det på grund av den höga stressen som präglar dagens verksamhet. Detta har tyvärr skapat en ond spiral. Budgetnedskärningar har minskat bemanningen, vilket har ökat stressen och gjort så att färre väljer att stannar kvar inom vården. Detta ser man även i hur många som söker sig till vård och omsorg idag. Många yngre anställda som börjat inom äldreomsorgen har fått erfara den hårda pressen, varav många bränt ut sig för att aldrig mer våga sätta sin fot i verksamheten igen. På så sätt försämras också yrkets status, färre ansöker och problemet växer.
2019 hade Ale 11,7 anställda inom vård och omsorg per tusen invånare (SKR). Det är inte bara under Sverigesnittet utan också under många av våra grannkommuner. Lilla edet har 16,3, Trollhättan 18,6, Kungälv 14,9 och Alingsås 15,8. Detta är en indikator på hur underbemannad vår äldrevård är.
Bättre arbetsförhållanden
Den personal som finns kvar tvingas också ofta jobba under dåliga arbetsförhållanden. Delade turer blandat med kaotiska scheman med 12-timmars dagar ökar stressen och drar ner jobb-statusen ytterligare.
Delade turer är när en anställd får flera pass inom loppet av ett dygn, men dessa pass schemaläggs så att det inte finns rum för återhämtning vilket i praktiken innebär att 8-timmarsdagen förbises och det i själva verket kan röra sig om 14-timmars arbetsdag. Delade turer ska avskaffas och rätten till heltid införas. Passen ska planeras på ett rationellt och sunt sätt i syfte att bibehålla en uthållig personalstyrka.
Dessutom är vi övertygade om att en förbättrad schemaläggning och trivsammare arbetsmiljö leder till minskade sjuktal och minskade personalkostnader i det långa loppet.
Genom att minska stressen höjs kvaliteten.
Denna stress bland de anställda leder till att allt fler äldre far illa och inte får den vård de är värda. Det leder också till att de äldre får mindre social tid, och känner sig mer ensamma. Denna negativa utveckling måste brytas. Det är vad Alelistans politik syftar till. Vi är beredda att vända på varenda sten i syfte att rusta upp äldreomsorgen till den nivå den ska ligga på. Våra äldre slet för att bygga det här samhället åt oss, att ge de en värdig äldreomsorg är det minsta vi kan göra. Det är vår plikt!
Därför kommer Alelistan anställa fler i syfte att förbättra kvaliteten och avlasta redan existerande personal. Vi vill bygga fler boenden för att kunna ta emot alla som behöver det, även i framtiden. Vi vill införa ett tak på 10 timmar om dagen och helt ta bort delade turer. Det är så vi får ner stressen, höjer statusen, och ökar kvaliteten.
Intraprenad
2018 blev Björkliden, ett av kommunens äldreboende ett intraprenad. Det innebär att medarbetarna tar över ansvar för ekonomi och planering. Detta har tillsammans med bra ledning av björklidens äldreboende lett till att sjukskrivningarna gick från 13% till enbart 2% på enbart ett år samtidigt som kvaliteten för de boende blev väsentligt mycket bättre. Även Backaviks särskilda boende drivs numera som intraprenad. Vi på Alelistan är öppna för flera intraprenader i kommunen.
Återinför yttre hemtjänst
Yttre hemtjänst togs bort årsskiftet 2019/2020. Yttre hemtjänst innebar kommunal hjälp med snöskottning, gräsklippning mm för pensionärer och funktionsnedsatta i kommunen. Detta kostade kommunen ca 800 tusen kronor om året och bestämdes på kommunfullmäktige 2019 – 10 – 28 att tas bort. För att sätta detta i kontext är det alltså mindre pengar än vad kommunen betalar kommunchefen i lön varje år.
Alelistan anser att yttre hemtjänst bör återinföras. Utöver detta bör även grundläggande tjänster såsom skottning från dörren till brevlådan och soptunnan samt sandning vara kostnadsfritt för kommunens äldre pensionärer och funktionshandikappade. Alelistan anser att säkert kunna vistas ute borde vara en allmän rättighet, även bland kommunens mest sårbara invånare.
Beslutet att ta bort den yttre hemtjänsten grundades i att en möjlighet för icke-behövade hushåll kunde utnyttja tjänsten fanns. Detta då kriterierna inte tog i hänsyn om någon i hushållet var:
1 under åldersgränsen på 67 år, eller:
2 hade förmåga att skotta m.m. själv.
Ingen statistik för hur många som nyttjade tjänsten utan rimligt behov fanns utan beslutet togs baserat på att risken fanns.
Alelistan anser att kommunstyrelsens oförmåga att utforma välformulerade kriterier om vilka som ska vara behöriga till yttre hemtjänst inte bör gå ut över kommunens mest utsatta medborgare. Utöver detta så anser Alelistan att underlaget för detta politiska beslut var undermåligt.
Besparingen av 800 tusen årligen (vilket uppgår till ungefär 1% av lönekostnaden för kommunens ca 100 st anställda i kommunstyrelsen) tar inte hänsyn till de möjliga indirekta kostnader detta skulle kunna medföra såsom t.ex. kostnader associerade med möjliga höftfrakturer (på snitt 155 000 kr per höftfraktur i vård + ytterligare kostnader och lidande för individen som råkar ut för en höftfraktur). Cirka 2% av alla äldre än 65 år råkar statistiskt sett ut för en fallolycka varje år. Ale har ca 5500 invånare över 65 år. Utslaget på kommunen så råkar ca 110 personer ut för fallskador varje år i Ale. Hur många av dessa som är en följd av halka på snö och is är dock oklart.
En välskottad och sandad gång mellan dörr, brevlåda och soptunna är även en arbetsmiljöfråga för hemtjänsten.
Tillsammans mot ensamheten – Inrätta en social hemtjänst
De mänskliga aspekterna av den förda äldrepolitiken är nedtonade, där det primära fokuset ligger på vårdverksamheten istället för mötet mellan människor. Många anställda vittnar om äldre som gråter när de anställda lämnar lägenheten eftersom många äldre är så ensamma.
Alelistan är anhängare av den svenska välfärdsstaten men vi måste ha förmågan att kunna se konsekvenserna av den institutionaliserade äldreomsorgen. I kulturer där välfärdssektorerna är kraftigt eftersatta vårdas de äldre hemma. I vår kultur förväntar vi oss att det offentliga ska göra detta men vi får inte glömma bort att äldre inte slutar vara människor. Även äldre har behov av ett socialt liv. Tusentals äldre medborgare lever i ensamhet, där det enda besöket de får är av den stressade hemtjänstpersonalen som, hur mycket de än skulle vilja, inte kan stanna för en fika eller gå ut i parken med dem.
Med Alelistan blir det ändring på detta. Vi vill bredda äldreomsorgen till att även innefatta en social hemtjänst som har till syfte att adressera äldres ensamhet. Den sociala hemtjänsten ska komplettera den vårdande basverksamheten. Det är ett område som lämpar sig väl för ungdomar, studenter eller personer som varit arbetslösa. Kvaliteten på denna sociala hemtjänst skall dock inte tummas på. Arbetsuppgifterna ska vara att besöka de äldre, som känner ett behov av det, och umgås. Det kan vara alltifrån att spela fia med knuff eller fika, eller gå på en promenad i stadsparken. För dem mer krya gamla kan det också handla om sightseeing i grupp eller andra lätta aktiviteter.
Kostnaden för en social hemtjänst behöver inte uppgå till mer än ett par hundra tusen om året. Ingen direkt utbildning krävs utom B-körkort och bara någon halvtimme per dag skulle göra mycket för många av kommunens äldre som sitter ensamma hemma. Det är alltså inget vi inte skulle kunna finansiera med lite sänkta politikerlöner eller minskad byråkratisering.
Skärpta språk och kompetenskrav – Stoppa politikernas statistikdopning
Äldreomsorgen utmålas ofta av politiker och media som en sektor präglad av sk “enkla jobb”. Detta är en farlig och felaktig mentalitet gentemot verksamheten. Äldreomsorgen kräver en kompetent personal som är kapabel att läsa och förstå andra människor för att fungera. Den absoluta merparten av dess anställda hör till den kategorin, men i spåren av de senaste årens migrationsströmmar har politiker och myndigheter i ren desperation börjat pressa in individer utan adekvat språkkunskap eller kännedom kring den svenska kulturen.
Att hastigt och slarvigt anställa nyanlända människor utan tillräcklig utbildning eller språkkunskap kommer varken tjäna dem, brukarna eller verksamheten i dess helhet. De enda som gynnas av det är de politiker som slipper stå till svars för den arbetslöshetsstatistik som annars skulle vara fallet. Resultaten har blivit därefter. Flera anställda vittnar om hur nyanlända, på grund av språkförbristningar, gör misstag som i vissa fall kan vara direkt farliga när det exempelvis handlar om missförstånd kring huruvida brukaren ska få sin medicin eller inte.
Samtidigt har mycket av den utbildade och erfarna personalen, som tidigare upplevt en mer fungerande äldreomsorg, flytt verksamheten i takt med att arbetsvillkoren blivit sämre. Det hela har resulterat i en nedåtgående spiral där den totala kvaliteten försämras. Om den kommunala äldreomsorgen ska förbättras måste trösklarna höjas snarare än sänkas. Huruvida man har bakgrund i Sverige eller annorstädes är irrelevant. Det viktiga är att man klarar arbetsuppgifterna. Alelistan vill därför införa tydligare kompetens- och språkkrav för att kunna erhålla anställning inom äldreomsorgen.
Möjliggöra för husdjur på vissa boenden
I andra länder förekommer det att äldreboenden har husdjur, exempelvis katter. Effekterna har blivit att de boende mår bättre.
Frågan har lyfts som förslag till Alelistan och vi är öppna för att introducera det på vissa av kommunens boenden om de boende så önskar – förutsatt att det inte föreligger några allergihinder för brukare eller anställda. Det ska även ske på ett sätt så inte djuren far illa.
Planera för att anlägga äldreboenden i närhet till förskoleverksamhet
I andra länder förekommer det också att äldreboenden anläggs i närhet av förskoleverksamhet, där de äldre och barnen har möjlighet att träffa varandra, exempelvis i formen av en gemensam uteplats. Effekten är positiv för såväl barnen som för de äldre. De äldre blir något gladare och barnen får i sin tur möjligheten att lära sig av de äldre.
När det gäller planeringen av framtida boenden och förskoleverksamheter är Alelistan öppna för att dessa kan kombineras vägg i vägg. Utöver kontakten över generationsgränserna finns där även fler fördelar i form av ekonomi och logistik. Exempelvis möjligheten att de två verksamheterna kan ha ett gemensamt kök vilket blir billigare och mindre logistiskt krävande än om de ska servas från två olika kök.
Vår syn på privata aktörer och vinstuttag i äldreomsorgen
Vårt mål är att äldreomsorgen ska hålla högsta möjliga kvalitet, huruvida det sker genom kommunala eller privata aktörer ser vi som en sekundär fråga. På längre sikt strävar vi efter att uppnå en situation där privata aktörer inte ska behövas eftersom den kommunala äldreomsorgen ska ha överlägset bäst kvalitet.
Ideologiskt så är Alelistan kritiskt inställda till vinstuttag från välfärden eftersom vi vill att varje skattekrona som går till verksamheten också ska gå till just verksamheten snarare än till vinstuttag, men strategin för att avskaffa behovet av privata aktörer måste vara av pragmatisk art och se till den situation som råder.
Alelistan vill bygga fler äldreboenden då det enligt alla befolkningsprognoser tyder på att det kommer att behövas betydligt fler platser de kommande åren. Helst vill vi se detta göras av kommunen, men om Alelistan inte får sin vilja igenom och inte tillräckligt mycket byggs så kommer vi att ställa oss bakom nya boenden i privat regi. En strikt koll och hårda krav skall dock hållas på möjliga, framtida privata aktörer. Detta gäller självklart också kommunala boenden.